+359 87 886 01 74 office@mvmassistants.eu

Да твориш бизнес с любов – Elly’s Art & Handmade

Любовта е ключът на всичко. Когато я влагаш в това, което правиш – твориш красота. А когато красотите, които си направил срещат маркетинговите умения на човека, когото обичаш, се твори бизнес. Бизнесът на Elly’s Art & Handmade.

Тя се казва Елица. Рисува прекрасно и има златни ръце, с които прави красиви ръчно изработени албуми, експлодиращи кутии, персонални картички за всеки повод, украси за рождени дни, кръщенета и сватби, шаржове, карикатури и какво ли още не. Освен, че е влюбена в работата си, обожава и своите момчета – Дамян – мъжът до нея, който се грижи за разпространяването и рекламата в бизнеса им и сина им, който я зарежда с усмивки и безгранична любов. А когато има толкова много любов на едно място, успехът е неминуем. 

Днес Ели ни е на гости и се включва в следващия разказ за това какво е да си предприемач в България. Какво я вдъхновява и как се справя с трудностите, вижте в следващите редове.

Как започна да се занимаваш със скрапбукинг? От кога рисуваш?
По изобразителното изкуство съм запалена още от дете. В последствие на шега реших да се запиша в гимназия в паралелка с изобразително изкуство, специалност „Графика”. Там развивах таланта си, но професионално реших да се занимавам с това преди около година и половина. Рисувам главно портрети, но от скоро и шаржове и карикатури.
В последствие реших да разширя дейността си, вдъхновена от едно ръчно изработено букетче от креп хартия, което мъжът ми ми подари. Това се оказа също доста успешно за страницата ми, тъй като се хареса на доста клиенти. Малко по-късно започнах да гледам всяка вечер видео уроци, свързани със скрапбукинга. Това се превърна в най-голямата ми страст, която с всеки изминал ден усъвършенствам. На кратко за хората, които не са запознати, това представлява ръчна изработка на картички, албуми, покани, кутии и т.н, декорирани с различни крафт материали. Можете да добиете по-голяма представа като разгледате фейсбук страницата ни.

Каква беше първата поръчка, която изработи, спомняш ли си? 
Да, спомням си много ясно. Първата ми поръчка след създаването на страницата беше черно-бял портрет на двама влюбени. 

Как се вдъхновяваш за изработката на нов продукт, който не си правила до сега? Всяко ново нещо е предизвикателство за мен, а аз много обичам предизвикателствата и винаги ги изработвам с огромно вдъхновение и желание.

Всички знаем, че в България не е лесно да правиш бизнес, още повече да стартираш. Какви са трудностите, които срещаш ? 
Най-голямата трудност, с която се сблъсках в самото начало, беше популяризирането на страницата. Много е труден процесът, в който започваш от нулата, подготвяш продуктите си и ги представяш на хората, а след това да накараш тези хора да ти се доверят и да станат твои клиенти. За щастие за маркетинговата част ми помогна моят партньор в живота – Дамян Маринов.
Отнема време и намирането на качествени материали, което е едно от най-важните неща, за да се получи качествен крайният продукт.
Ако трябва да бъда честна, най-трудно беше да повярвам в себе си, но човек трябва първо да повярва в себе си, за да даде възможност и на останалите да повярват в него.

Какво искаш да се промени в „системата“, за да стане по-достъпна за всички, които започват сега своя бизнес?
Ако човек притежава необходимия талант и отношение към клиентите си, то той може да пробие в сферата си. В случая системата не пречи да се започне бизнес, а след това. Има неща, които бих променила за моята сфера. Производството от ръцете на един творец на ръчно изработените изделия е много по-малко в сравнение с някои други сфери, като това разбира се ограничава и приходите. Точно в тази насока бих намалила част от данъците и таксите, които дължим на държавата.

Кое е най-голямото предизвикателство, което си срещала до сега в работата си?Най-голямото предизвикателство винаги е било рисуване на портрет от снимка с много ниско качество, като избягвам да приемам такива поръчки, но понякога това са единствените снимки, с които разполагат клиентите.

Какво те мотивира?
Доволните клиенти и изборът им да се доверят точно на мен измежду толкова талантливи колеги. 

Как се справяш с „трудните“ клиенти?
С много търпение и се старая да удовлетворя изискванията им, за да останат все пак доволни от крайния резултат.

Имаш малко дете, как успяваш да съчетаваш това да си супермайка всеки ден с това да развиваш бизнес?
Синът ми Симеон е моят стимул за всичко в този живот. Работя главно, докато той спи или се заиграва. За мое щастие той е свикнал да не пипа нещата на мама и ми дава възможност да творя.

Как си представяш бизнеса си след 5 години? 
Да се разрасне и да разширя дейността му с продажба на хоби материали за други творци като мен, като в определени дни да се провеждат и така наречените работилнички със занятия в различни области и с различни техники.

Любовта двигател ли е на това което правиш ? 
Да, абсолютно. Мъжът до мен ми дава не само нужната подкрепа в моето начинание, но ми помага много в подготвянето и създаването на различни дизайни, изискващи графични познания с определени компютърни програми. 

Какво би казала на всички, които искат да стартират бизнес у нас?
Пожелавам на всеки да следва мечтите си и повярва в себе си, както аз направих! Това е формулата за успех!

 

От опит можем да кажем, че работата с Елица и Elly’s Art & Handmade е повече от удоволствие. Тя и Дамян са страхотни професионалисти, защото не са важни само уменията, а и отношения към бизнес партньорите и клиентите.

А Вие следете блога и facebook страницата ни за следващите истории, в които ще разкажем за други млади предприемачи, които развиват своя бизнес у нас.

 

Share This