+359 87 886 01 74 office@mvmassistants.eu

Как да подберем перфектното облекло за интервю за работа? I част

Интервюто за работа е специален момент за всички. Особено в началото на трудовия ни път неувереността обикновено е сигурен спътник. Има обаче детайли, които ще повдигнат самочувствието Ви и ще помогнат да направите добро впечатление. Един от тях е правилното облекло.

Знаете поговорката: „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Факт е, че това как сме облечени до голяма степен изгражда първата оценка за нас. Дрехите говорят за имиджа ни, за съобразителността и за много други характерни за нас черти. Разбира се, от огромно значение са и нашите знания, умения и опит, но когато искаме да получим мечтаната работа, външният вид не е по-маловажен. Затова има правила, с които да се съобразим при избора на подходящ тоалет.

За да се ориентирате как да се облечете, от голямо значение е да се запознаете с компанията и нейната фирмена политика. Разбира се, трябва да се съобразите и със сферата, в която се развива тя. Ако отивате на интервю в банка, адвокатска кантора или компания с друг тип юридическа дейност, е необходимо да предвидите по-строго облекло. Ако пък интервюто ще е в компания в сферата на услугите, IT сектора, рекламата и др., е добра идея да заложите на по-разчупения стил.
Изводи за привичките във фирмата можете да си направите от уебсайта на компанията, а също и като потърсите името ѝ и позицията, за която кандидатствате в google, като проверите в сайтове като bgrabotodatel, както и като разпитате Ваши познати, които работят във фирмата или са наясно с нейната корпоративна политика. Също така добра идея е да минете покрай офиса на фирмата по време на обедната почивка и да наблюдавате за малко как са облечени служителите, които излизат от офиса.

Ако и след като почерпите информация се колебаете отново, добре е да заложите на по-формален тоалет.
И понеже дамите са с предимство, първо ще се спрем на важните елементи за тяхната перфектна визия, що се отнася до интервюто за работа. Естествено не сме забравили и мъжката част. В сряда очаквайте и правилата за мъжкия делови външен вид. Но сега за дамите 🙂 

За златно правило към жените, може да се определи: „без твърде високи токчета, къси поли и големи деколтета“. Не забравяйте, че колкото и да не е формална сферата на дейност във фирмата, в която кандидатствате, все пак трябва да се придържате максимално към идеята за бизнес облекло.

Ако отивате в компания, характерна с по-строга фирмена политика и формален стил – държавна институция, адвокатска или нотариална кантора и др., изберете класически костюм. Спрете се на такъв в тъмносин или друг делови цвят, като сиво и тъмносиво, който подхожда на тена и цвета на косата и очите Ви. Трябва да Ви стои добре, без да е прекалено тесен или широк. Забравете за черно и червено, както и за други ярки цветове. Без значение от фигурата Ви, правият панталон, изгладен с перфектни ръбове, е винаги отличен избор и стои добре. Ако се спрете на костюм в съчетание с пола, изберете такава, чиято дължина е до под коляното или до неговата среда. Това е бизнес дължината за една пола! Късите и дългите поли говорят за несериозно отношение. Също важен елемент при този избор на костюм е чорапогащникът. Без значение колко е топло навън, той е задължителен за Вашата перфектна визия. Цветът най-добре да бъде телесен, но можете да заложите и на черен. Фигуралните чорапогащници в случая не са удачен вариант. И за да сте сигурни, че всичко ще бъде наред, по-добре сложете един резервен в чантата си, защото чорапогащниците винаги могат да ви изненадат 🙂 
Сакото трябва да е с дължина на ръкавите между 1 и 1.5 см. под китките. Хубаво е да е с високо съдържание на вълна и естествени материи като цяло, за да може да се регулира телесната топлина. Някои изцяло полиестерни сака доста спарват и особено в комбинация с притеснение по време на интервюто, може да доведат до обилно потене.
Не забравяйте, че винаги си личи дали един костюм е качествен или не, съответно дали е скъп или не. Да, ще се съгласим, че на всеки идеята за нов костюм само за едно интервю за работа не звучи привлекателна, но пък си заслужава инвестицията, ако наистина искате да работите в тази компания.
Ризата, с която ще съчетаете костюма, е най-добре да бъде в светъл нежен цвят, бялото също е удачен избор. Важна особеност тук е да няма излишни копчета и други украшения. Ако решите да заложите на блуза, то задължително подберете такава в тон с костюма от непрозрачна материя и в никакъв случай с дълбоко деколте. Най-добре тя също да бъде едноцветна в светлите тонове. Ако интервюто е през лятото и възнамерявате да свалите сакото си, блузата трябва да е с къс или 7/8 ръкав, но в нито един случай без ръкави – тип потник.
Изберете затворени елегантни обувки с ток до 5 см. Не забравяйте, че видът на обувките говори много за Вас. Затова те трябва да са идеално чисти и в отличен външен вид. Добра идея е да носите с Вас гъбичка за обувки, с която да ги почистите отново точно преди интервюто.
Подберете чанта, която да подхожда на тоалета Ви. Тя не трябва да е обемиста, нито пък прекалено малка тип клъч. Спрете се на нещо средно, класическо, без прекалено много орнаменти.
Относно бижутата. Дори и да сте почитател на обемистите, грабващи окото аксесоари, те в случая няма да направят добро впечатление. Ако имате колебания относно слагането на някакъв аксесоар, по-добре го оставете у дома. Изберете до 5 броя, които ще подчертаят тоалета и същността Ви – два броя нежни обеци, стилен часовник, нежни пръстен и колие са оптималният вариант. Перлите също са удачни, но не трябва да са прекалено претруфени. Ако не носите примерно обеци, то по-добре така, отколкото да сложите аксесоар в повече. В случай, че обичате шаловете, можете да допълните тоалета си малък копринен, елегантно завързан на шията или чантата Ви. Но имайте предвид, че той се брои за 1 от аксесоарите.
Разбира се, друг важен елемент от визията на всяка жена е косата. Най-важно е тя да е чиста. Можете както да я оставите пусната и добре подредена, така и да я приберете. Важно е прическата да е съобразена с това, че отивате на своеобразна бизнес среща, а не на вечеря или бал.
Подберете грим, който подхожда както на костюма Ви, така и на тена Ви. Изравнете цвета на лицето. Не се спирайте на прекалено силен вариант. Заложете на матови сенки в кафявата гама. Те ще подчертаят красотата на очите, но няма да привличат светлината толкова силно, колкото перлените. А нанасянето на мъничко хайлайтър (или перлени сенки в светло бежово) във вътрешния ъгъл на очите, ще освежи погледа. Подберете хубаво червило, като е важно то да не е в прекалено тъмен нюанс. Перлените червила също не са удачен избор. Задължително го сложете в чантата си, заедно с огледалце.
Друга част от външния Ви вид, с която трябва да бъдете внимателни, е маникюрът. Не избирайте червени, прекалено ярки или твърде тъмни цветове. Най-добре се спрете на деликатен нюанс като прасковено или бежово. Разбира се, удачен вариант е и нежен френски маникюр. Не е хубаво ноктите да са прекалено дълги, особено, ако кандидатствате за длъжност, която е свързана с много писане на клавиатура. При всички случаи ноктите трябва да са чисти, ръцете да изглеждат добре. Защото именно те говорят много за характера на една жена и за умението да се грижи за себе си. Хубаво е да хидратирате кожата на ръцете с овлажняващ крем. Така тя ще е нежна и гладка – приятна на допир по време на ръкостискане.
Не прекалявайте с парфюма. Все пак искате да изпъкнете Вие, а не той. Подберете парфюм с флорални мотиви. Не залагайте на тежките аромати и на тези с ориенталски привкус. Прекалено многото плодови нотки също не са удачен вариант, защото създават асоциации за инфантилност и несериозност.

Ако отивате на интервю за работа в неконсервативна компания като онлайн магазин, друга търговска фирма, небанкова кредитна институция, счетоводна къща, дентална клиника и др., можете да заложите на не толкова строг външен вид.
Единият от вариантите е да подберете пола с блуза в сходни цветове. Но не се спирайте на ярки тонове и пищни форми. Полата отново не трябва да е къса. Дължината може да вдигнете най-много до точно над коляното, нито сантиметър повече. Чорапогащникът в тази визия не е задължителен, но все пак е препоръчителен.
Добър вариант тук е и роклята. Можете да я съчетаете със същия или сходен цвят сако, ако е с изрязани ръкави. В момента са модерни по-мъжките кройки и oversized блейзерите.
Относно обувките, те отново са затворени, но в случаите на интервю в такъв тип компании, токът не е задължителен. Така че, ако се чувствате комфортно на равни обувки, смело изберете тях. В момента са много модерни т.нар. loafers shoes и ако допадат и на Вас, те също биха били подходящ избор.
И тук отново не бива да прекалявате с аксесоарите. Подберете ги до 5 броя и ако решите да допълните визията си със шал, не забравяйте, че той се брои за 1 от тях. Разликата в случая е, че можете да заложите на малко по-обемни бижута, но пак без да прекалявате.
При такъв тип интервю съветите относно маникюра, парфюма и всичко останало, остават същите. А ако се чудите какво да правите с косата си, можете просто да я приберете в опашка.

В случай, че отивате на интервю за работа в компания, в която креативното мислене и нестрогото поведение са ежедневие, като IT фирми, дигитални агенции, фирми, които се занимават с маркетинг и пр., можете да заложите на по-освободен стил на обличане.
Добър избор са изчистените дънки в тъмната гама и риза или блуза. Отново не е добра идея горната част на облеклото Ви да е без ръкав. Можете да се спрете на по-ярки цветове или артистични принтове, но ако има силни акценти, най-добре останалата част от облеклото да е по-семпла и в неутрални цветове. Спрете се на риза или блуза от непрозрачна материя и недълбоко деколте. Обувките трябва да са перфектно чисти и поддържани, но в случая ако изберете по-спортен модел, това няма да се възприеме като нещо негативно. Нека все пак уточним, че маратонките не са подходящи.
Относно аксесоарите. При такъв тип интервю можете с лекота да заложите на любимото си бижу, стига то да не е прекалено екстравагантно. Но ако има колие, което обожавате, с по-голяма дължина или обем, сложете си го.
Маникюрът трябва да е поддържан. Можете да заложите и на по-ярък цвят, но отново избягвайте червеното. Тъмносиньо е удачен вариант.
Косата е подходящо да е както пусната, така и прибрана, а гримът трябва да Ви придава максимално естествен вид.
При всички случаи в каквато и компания да сте на интервю за работа, най-доброто решение е, както казахме по-горе, да проучите етикета във фирмата. Това е най-сигурният начин, че ще подберете правилно тоалета си.

Перфектната визия за интервю за работа не само ще повдигне самочувствието Ви, но и ще подплати по подходящ начин знанията и уменията, които ще покажете в същинската част. Ако все пак имате нужда от консултация относно дрехите или за това откъде да ги закупите, пишете ни в нашата facebook страница или на имейла ни – office@mvmassistants.eu
Ако пък се интересувате как да помогнете на половинката си с облеклото за интервю, очаквайте съвсем скоро и нашите съвети за перфектната мъжка визия.

Снимки:
облекла Inisess;
дамска чанта и бижута Vanilla.bg;
останали снимки: pixabay и freestock

 

Share This