+359 87 886 01 74 office@mvmassistants.eu

В света на Shishko Creations

Когато веселото настроение, чувството за хумор и уменията се срещнат, се раждат най-добрите идеи. Така се появява и Shishko Creations. Негов създател е Надя Рогова, с която Ви запознаваме днес. Тя е талантлива, с много интереси и различни умения и се опитва да прави бизнес в България. Тя сподели с нас  какви са трудностите пред младия предприемач и къде се крие мотивацията, по пътя да развиваш това, което обичаш.

Живяла си Дубай, работила си там на добра позиция, как реши да се върнеш тук? 
Да, 7 години живях в Дубай и се завърнах съвсем скоро-миналата година по това време. Никога не съм си мислила, че ще живея и работя в чужбина. Падам си идеолог и националист и идеята да се трудя за чужда държава не беше в плановете ми. Някои лични житейски промени обаче ме тласнаха на край света едва ли не, за което всъщност съм изключително благодарна, защото ме превърна в завършената личност, която съм днес. Този период ми даде изцяло нов мироглед и ме срещна с изключително много на брой култури и националности, които оказаха само положително влияние върху мен. Пак чисто сантиментални и семейни причини ме върнаха в България преди година. Просто настъпи моментът за такава промяна.

От колко време се занимаваш с графичен дизайн?
С графичен дизайн се занимавам от 2 години, а с изкуство по принцип-цял живот. Винаги съм обичала да рисувам, да творя, да създавам нещо с ръцете си. Отделно се увличам страшно много по технологии и компютри.Точно тези неща ме тласнаха, след доста дълго чудене и лутане, към графичния дизайн.

Как дойде идеята ти да правиш дизайн върху тениски? И защо Shishko?
След завършването на своето доста интензивно обучение по дизайн, което продължи една година, търсех начин да приложа наученото и в същото време да успея да изразя себе си, вместо просто да правя дизайни за някого другиго. Детската ми мечта беше да стана моден дизайнер. В тези ми години, често можеше да ме видиш с кукла в ръка и с многобройни разпилени покрай мен парченца плат, от които шиех техните дрешки. Все още пазя и тетрадките си с многобройни модели, които рисувах непрекъснато. Така успявах да съчетая любовта си към рисуването и към модата един вид. Чрез днешните дизайни на тениски, можем да кажем, че тази моя любов е осъвременена и е намерила друг израз.
Shishko creations се роди някак си спонтанно. Има сантиментална стойност за мен. Това, което изразява, е лека наивност, закачливост и добронамереност. Shishko не е място за сериозност, а за създаване на красота. Нещо, което дарява радост на другите и ги кара да се усмихват.

Какви технологии използваш? 
За създаването на своите дизайни използвам главно софтуери като Adobe Illustrator и Photoshop. Те са моите най-верни помощници. За изпълнението на техническата част, използвам режещ плотер, който служи за изрязване на готовия дизайн от фолио, а за трансферирането му върху тениската, боравя с нагряваща преса.
И двата процеса-по изрязване и нагряване, си имат своите специфики, за които е нужно да се следи, за да съм сигурна в успеха на крайния продукт.

Всички знаем, че в България не е лесно да правиш бизнес, още повече да стартираш. Какви са трудностите, които срещаш?
Като всеки друг малък бизнес, една от най-големите трудности е конкуренцията, с която се сблъскваме. Не съм открила топлата вода все пак. Предлагам неща, които много други хора правят също, което неминуемо е предизвикателно. Не мога да скрия естествено, че чисто финансово едно такова начинание, без значение колко е дребно то, също не е съвсем лека задача. Тъй като залагам на българско производство тениски, изпитах някои трудности с намирането на добър доставчик за това. 

Какво искаш да промениш в „системата“, за да стане по-достъпна за всички, които започват сега своя бизнес?
Ако говорим за чисто административната страна и държавното участие в учредяването на един такъв малък бизнес, тук мнението ми за съжаление е доста критично. Не смятам, че сегашните условия в страната са изключително благоприятни за развитие на бизнес, а точно обратното. Далеч съм от мисълта, че не трябва всичко да е законово издържано, но в същото време, не се прави достатъчно за поощрение на търговците, а за тяхното притискане. Друг фактор е безумно високата цена на куриерските услуги, което е допълнителна пречка, особено пред онлайн платформите и натоварва крайния потребител още повече.

Кое е най-голямото предизвикателство, което си срещала до сега в работата си?До момента не мога да кажа, че съм срещала изключително голямо предизвикателство в работата си. По свое му, всеки един поръчков дизайн е вид предизвикателство, защото е нещо, което някой друг си представя как ще изглежда, а аз трябва да го пресъздам и то уповавайки се на възможностите на инструментите, които използвам. Чисто технологическото изпълнение е понякога доста ограничаващо и това доста често провокира моята креативност, за да мога да го преодолея и да се справя успешно.

Какво те мотивира?
Моят началник от предишната ми работа обичаше да казва: „Ние предоставяме благоприятни условия за работа, мотивация си донесете от вкъщи“. Аз също не разчитам на външни фактори, а на самодисциплина и вяра в това, което правя. По-скоро се обграждам с вдъхновения. Доста съм активна онлайн и често попадам на интересни картинки или сентенции, които пък от своя страна ми дават идея за дизайн. От моделите ми до сега става ясно, че животните са водещ елемент, но всъщност има и доста други, които възнамерявам съвсем скоро да пресътворя. 

Как се справяш с „трудните“ клиенти?
Повечето от съзнателно натрупаният ми трудов стаж е в сферата на клиентското обслужване. Изчела съм доста литература по тази тема също, а работата ми за престижна 5-звездна хотелска верига ме е школувала добре, смея да твърдя. Просто се изисква огромна доза търпение и толерантност към „по-трудните“ клиенти. Те се нуждаят от внимание повече, отколкото който и да е друг. Да запазиш самообладание и контрол в изнервяща ситуация е изключително важно, за да можеш да се справиш успешно и клиентът да остане доволен.
Моя крайна цел, при всеки дизайн или поръчка, е удовлетворението на клиента. Това е от първостепенно значение за мен и за това се отнасям много сериозно и с голяма доза внимание към всичко, което правя. Това, което не бих толерирала е клиент, който злоупотребява с благоразположението ми и се опитва да се възползва от него. В замяна, предлагам пълна отдаденост на всеки един проект.

Как си представяш Shishko след 5 години? 
Как ли? Ами като всеки собственик на бизнес, ми се ще Shishko creations да е име, наложило се сред масите със своята коректност и с качеството на изработка.

Бих искала хората да възприемат Shishko creations не просто като поредната страница, предлагащи тениски, а като местенце, където те биха намерили по нещо за себе си, което да им достави радост и да извика усмивка на лицата им. Позитивните емоции са моята цел и ще се радвам да предам много такива на своите клиенти.

 

Освен, че Надя е един от любимите ни клиенти, сме щастливи, че има млади българи, които влагат опита си, натрупан извън пределите на България, у нас. Радваме се, че в професионалния си път срещаме професионалисти, които търпеливо и с желание удовлетворяват исканията на клиентите си. 

А Вие следете блога и facebook страницата ни за следващите истории, в които ще разкажем за други млади предприемачи, които развиват своя бизнес у нас.

 

Share This