+359 87 886 01 74 office@mvmassistants.eu

7 съвета как да организирате времето си по-добре

Без значение дали работите в офис, магазин, кантора или друго, на всекиго се случва да не може да организира добре времето си. Затрупани от задачи, понякога се изгубваме в хаоса и това ни прави не ефектвини. Добрата планиране и организиране на времето ни са ключови, за да се чувстваме успешни и продуктивни, както в професионален план, така и в личния ни живот. Днес ще ви запознаем какви стъпки следваме ние в ежедневието си, за да организираме добре времето си.

1. На първо място е доброто планиране.
В началото на всяка седмица направете график с всички планувани ангажименти, които ви очакват и всички задачи, които трябва регулярно да изпълните ден за ден. Така няма да има риск да забравите нещо и в последния момент да се сетите за него. След като направите този график, ще ви е лесно да добавяте новоизникналите задачи и срещи.

2. Ставайте рано сутрин.
Колко по-рано ставате сутрин, толкова повече време имате за изпълнение на всички неща, които ви очакват. Е, разбира се, запазете си дните, в които почивате и тях си позволете излежаване до късно, но в останалите дни събуждането в ранни зори ще ви даде много ценно време. Освен това, така ще имате повече време, през което да се освежите сутрин, няма да бързате да излезете от дома си, ще можете спокойно да заведете децата на училище без да напрягате.

3. Не се разпилявайте.
Вършете задачите една по една. Избягвайте да правите няколко неща едновременно, защото това ще ви забави допълнително и ще понижи качеството на свършената работа. Не отговаряйте на имейлите, докато правите нещо друго.

4. Приоритизирайте задачите
Направете си таблица и разпределете ангажиментите на 4 групи – „Спешно и важно“, „Спешно неважно“, „Неспешно важно“ и „Неспешно неважно“. В първата група сложете наистина належащите неща, които трябва да свършите, като да отидете да на лекар или на родителска среща, или пък да подадете важната за счетоводството на фирмата ви документация. Втората група, обикновено са задачи, които някой друг очаква от нас да свършим или пък отговарянето на имейлите за деня. В третата група впишете дългосрочните си планове – например записване на курс за придобиване на ново умение, търсене на нови начини за реклама и др. В последната група са нещата, които ангажират времето ви паразитно. Това са безцелното стоене в социалните мрежи, играенето на игри и др. От личния ни опит съдим, че колкото по-малко ангажираме вниманието си с подобни дейности, толкова повече време ни остава за истински важните неща.

5. Срокове
Поставете срок на всяка задача, която ви очаква и се старайте да я изпълнявате преди този срок, за да не се чувствате пришпорени от времето. Когато си поставите за цел, че докладът, който иска шефа ви от вас, ще пишете между 14:00 и 16:00, ще ви е много по-лесно да се организирате и да го представите навреме.

6. Намирайте време за почивка
От изключително значение за доброто организиране на времето ви е това да си почивате достатъчно и да се наспивате достатъчно. Знаем, че често почти всички крадем от съня си, за да свършим всички задачи, които ни очакват, но съгласете се, че когато сме неотпочинали системно, нито можем да организираме времето си, нито дори да успеем да го направим, да бъдем ефективни в работата си. Така че пълноценният сън и 10-минутната почивка на всеки час-два ще ви помогнат да се организирате по-добре и да работите по-добре.

7. Мислете позитивно
Способността дори в забързаното ежедневие да се усмихвате и да мислите в позитивна насока, ще ви предпазят от умората и ще ви дадат нужния ентусиазъм да организирате добре времето си. Пък и ако не позволите на мрачното настроение да ви обзема, ще сте много по-приятна компания за близките си, след края на работния ден.

Ще се радваме да споделите какви други трикове за добра организация на времето ползвате! Можете да го направите в нашата Facebook страница!

Share This