+359 87 886 01 74 office@mvmassistants.eu

8 ефективни техники за привличане на правилните хора за бизнеса

Днес човешкият капитал е силно ограничен ресурс. От една страна е налице огромно изтичане на мозъци през последните десетилетия. От друга страна, образователната система подготвя множество кадри в направления, които се нуждаят от много по-малко работна ръка. Сфери, в които се търсят високо квалифицирани млади хора, изпитват сериозна липса. 

Бизнесът се крепи на хората. Те са задвижващото колело на важни промени в организацията. Затова намирането на точните хора – талантливи и амбицирани, е абсолютно необходимо. И това, което прави набирането по-голямо предизвикателство, е фактът, че начинаещият бизнес не притежава утвърдена марка и следователно не може да предложи конкурентни условия, което затруднява убеждаването на правилния талант да се присъедини към дейността на компанията в дългосрочен план.

 Предлагаме ви осем ефективни начина за привличане на таланти за Вашия бизнес.

1. Изградете силни корпоративни мисия и визияеки бизнес си поставя общи и конкретни цели, които могат да бъдат постигнати само чрез ясна визия и добре структурирана мисия. Доброто изявление може да привлече правилните таланти дори при наличие на малък финансов ресурс и слабо конкурентно заплащане. Важно е изявленията на компанията да бъдат така поднесени, че кандидатът да разпознае себе си в тях и да пожелае да стане съпричастен към дейността на компанията.

2. Реклама „от уста на уста“

Създавайки благоприятна среда за работа и удовлетворявайки служителите, вие си осигурявате тяхната лоялност и признателност. Доволният служител е силно оръжие, когато става въпрос за привличане на нови сътрудници. Рекламата от уста на уста в приятелска обстановка би могла да допринесе или напротив – да срине репутацията на компанията.

3. Непрестанен лов за таланти

Не е достатъчно да се търсят нови попълнения към екипа само когато трябва да се запълни овакантена позиция. Това е предпоставка за изпускане на правилни попадения, които се намират на пазара на труда в грешния за стартъпа ви момент. Добра насока за лов на таланти е участието в университетски лекции и семинари, конференции и обучения.

4. Не се доверявайте само на препоръките и информацията в автобиографията

Когато интервюирате потенциален кандидат, не вземайте предвид само това, което е написано в неговата автобиография.  Там може донякъде да оцените неговите способности. Есенциално е да обсъдите в детайли опитът, който кандидатът е придобил до момента. Тествайте умения му чрез поставянето на кратко задание, което да разкрие способностите му да разпределя правилно наличното време и да покаже своите практически умения.

5. Бъдете отворени за наемане на квалифицирани служители от отдалечени райони

Предизвикателен  аспект на процеса на набиране на персонал е липсата на таланти с техническите умения в местната област. В подобни ситуации добра практика е да се разработят гъвкави условия на труд. Така може да се даде възможност за дистанционна работа или за работа няколко дни в офиса и няколко дни от дома. 

6. Предложете истински ползи

Предложете на потенциалния служител изкушаващи условия и ползи, на които не би могъл да устои. Пример за такива условия са участието в собствеността на стартъпа; споделени храна, технологии или жилище. Също така, допълнителни здравни застраховки и осигуряване са високо оценявани допълнителни стимули. 

7. Изградете своя бранд 

В обичайния случай служителите биха предпочели да работят за големи компании пред това да бъдат наети от стартиращ бизнес. Топ талантите влагат големи усилия в това да изграждат своята кариера, което предполага внимателно проучване на възможностите за растеж. Затова е важен начинът, по който представяте Вашата компания. Доверете се на специалист, който да позиционира компанията в социалните мрежи и спонсорирайте различни мероприятия, покажете своята загриженост към обществото. 

8. Предложете истински ползи

Обучението е непрекъснат процес, а талантливите хора се стремят да бъдат винаги заобиколени от други талантливи хора, за да могат да се научат от техния опит и да имат повече знания, да израстват постоянно. Затова уважавайте съществуващите си таланти, за да могат те да привлекат повече можещи хора. Подбирайте правилните стимули за тях. Колкото и конкурентни да са предлаганите стимули, ако не са желани от служителите, те няма да са ефективни.

Ако имате нужда от помощ в прилагането на тези съвети, свържете се с нас. Ние ще се погрижим да направим заедно Вашия бизнес привлекателен за кадрите, които желаете да привлечете.   

автор: К. Димитрова

 

   

Share This