+359 87 886 01 74 office@mvmassistants.eu

Как да познаете добрата PowerPoint презентация?

Ако често присъствате на презентации, вероятно сте свикнали да виждате скучни такива, с прекалено много текст или пък презентации, които не ви носят нищо полезно. Със сигурност не искате и вашите презентации да бъдат такива. За това в следващите редове ще ви разкажем кои са основните качества на добрата PowerPoint презентация, с която ще впечатлите аудиторията си и с която ще постигнете желаните от вас резултати.

Колкото по-просто, толкова по-добре

Стремете се слайдовете ви да бъдат максимално прости. Не ги претрупвайте с прекалено много графики или текст. Оставяйте достатъчно празно пространство. Препълнените слайдове объркват и натоварват аудиторията ви.

Няма нужда от много текст

Ограничете текста в слайдовете си. Предполагам всеки е присъствал на презентация, която е изпълнена от край до край с булети и текст. Защо това е неподходящо и не води до добри резултати?

Една такава презентация би имала същия успех, а вероятно и по-добър, ако просто получите на имейла си информацията от нея в текстов файл. Но не това е идеята, нали?

Колкото по-малко текст съдържа презентацията ви, толкова повече хората ще се слушат във вас и във вашето послание към тях. Ако всичко, което искате да им кажете е написано, вашата роля ще обезсмисли. За това се стремете слайдовете да са изчистени, да съдържат евентуално основни неща от текста или само акценти – цифри или отделни думи. А някои слайдове могат дори да не съдържат никакъв текст, което в определени типове презентации ще ги направи още по-ефектни. Ако все пак решите да сложите повече текст, се придържайте към правилото „максимум 5 реда с до 5 думи на ред.

Дизайнът е най-важното

Забравете стандартните темплейти, които предоставя програмата. Бъдете креативни и създайте или намерете от богатото интернет пространство такъв, който се вписва в тематиката и целта на презентацията. Бъдете последователни, когато правите дизайна на презентацията си и не се впускайте от тема в тема, ако конкретната презентация не го изисква. Използвайте уместни изображения, съобразени с публиката, пред която ще представяте.

Използвайте умно цветовете

Според различни проучвания, цветовете влияят на настроението на хората. Може би и вие сте го усещали. Например, ярко червеното ще развълнува публиката, зеленото и синьото успокояват окото и ума, а бялото внася усещане за хармоничност и чистота. Каквато и емоцията да искате да придадете на аудиторията си, не забравяйте да подберете и добре съчетаващи се цветове.

Използвайте висококачествени изображения

Забравете за Clip Art. В днешно време има множество сайтове за безплатни висококачествени изображения, отделете време да намерите подходяща снимка за вашата презентация. Ако искате посланието да е по-емоционално за публиката, използвайте повече изображения на хора. Така имате по-голям шанс публиката да се припознае с това, което ѝ разказвате.

В зависимост дали снимката, която прилагате, искате да бъде акцентът в слайда ви или не, можете да го акцентирате по подходящ начин или да намалите непрозрачността му.

Използвайте графики

В много от презентациите е подходящо да се вмъкнат различни графики. Отделете време да прегледате добре вариантите и подберете най-подходящ за случая. Например, ако искате графиката ви да показва процентно съотношение, използвайте кръгова диаграма. Ако пък искате да сравните количествени показатели, използвайте графика с хоризонтални стълбчета.

Обърнете внимание на шрифта

Понякога шрифтът, който използвате може да направи презентацията ви впечатляваща, така че го подберете много внимателно. Освен заложите в MS Office, можете да си изтеглите и много безплатни шрифтове, които се инсталират с един клик на мишката. Така че разгледайте всички опции и подберете най-подходящата според случая.

Видео и аудио

Не забравяйте при удобен момент да вмъкнете видео или аудио в презентацията си. Разбира се тази опция, която предлага PowerPoint не винаги е удачна за прилагане, но има много теми, в които би се вписала чудесно.

 

Използвайте тези съвети при работата си с PowerPoint. А за изготвим професионална и успешна презентация за Вас, не се колебайте – пишете ни!

Статията е написана на база на съвети от Гар Рейнолдс – консултант и преподавател по презентации, както и на базата на личния ни професионален опит.    

Share This